Zadnje novosti ...

Blokiran račun Rudnika

04.08.2017. - Radi se o ograničenoj blokadi

vozlampev

Porezna uprava Federacije BiH aktivirala je odluku iz prošle godine kojom se ograničavaju poslovni finansijski tokovi za oko 200 pravnih subjekata, među kojima i rudnicima mrkog uglja u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH.

Blokada računa, odosno, ograničenje prava raspolaganja novčanim sredstvima nije usmjerena na ograničavanje u smislu finansiranja nužnih plaćanja. Izdatim rješenjem rudnici, pa i Rudnik Kakanj može izmirivati sve porezne obaveze, vršiti uplata doprinosa za plaće i izdatke nužne za obavljanje osnovne djelatnosti. Ova posljednja stavka omogućava isplatu plaća i izvršavanje nužnih obaveza za održavanje proizvodnje.

Podsjećamo da je ista ovakva mjera bila uvedena prošle godine. Tada je nakon održanih sastanaka sa relevantnim subjektima došlo do deblokade računa uz određene uvjete, a koji su se između ostaloga odnosili i na konsolidaciju finansijskih i proizvodnih rezultata. Iz Rudnika Kakanj je prema Poreznoj upravi te prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti obećano da će se od početka ove godine steći uvjeti za redovno izmirivanje poreskih obaveza. U tome se i uspjelo.

Rudnika Kakanj od januara ove godine izvršava sve obaveze što se tiče doprinosa, ali ima obaveze iz prethodnih godina, odnosno zaostale dugove za PIO, zdravstvo i zapošljavanje. Prvo polugodište 2017. Rudnik Kakanj je završio pozitivnim poslovanjem. Nisu samo u ovoj godini postignuti zadovoljavajući finansijski efekti. Podesjećamo da je u 2016. smanjena potrošnja za 11,5 miliona KM.

PRESS RMU KAKANJ