Zadnje novosti ...

Rudnik Kakanj pobjednik Rudarijade

26.09.2017. - Osam rudnika učestvovalo na Rudarijadi

rudarijadaotvaranjeSa otvaranja Rudarijade

Peta po redu Rudarijada u organizaciji Samostalnog sindikata radnika Rudnika Federacije BiH, održana je u subotu 23. septembra u Fojnici. Sportsko i rudarsko druženje radnika rudnika uglja, otvorio je izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH dr.sci. Nevad Ikanović. Učešće je uzelo osam sportskih timova iz isto toliko sindikalnih organizacja rudnika uglja sa područja Federacije BiH. U šest sportskih disciplina, učestvovale su ekipe sindikalnih organizacija iz rudnika uglja:Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Gračanica,“Abid Lolić“–Bila i Rudnika Banovići.

Sveukupni pobjednik Rudarijade je sportski tim Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Kakanj. Na drugom mjestu su sportisti Rudnika uglja Kreka iz Tuzle i na trećem sportska selekcija Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Breza.

rudarijadakakanjPobjednici Rudarijade  2017 - sportisti Sindikalne organizacije Rudnika Kakanj

Sportisti rudari, nadmetali su se u malom nogometu, navlačenju konopca, odbojci, stonom tenisu, šahu i pikadu. Kakanjci su zauzeli tri prva, dva druga i jedno šesto mjesto što je na kraju dalo ukupni zbir bodova 91. Drugoplasirana Kreka je imala 85, a trećeplasirana Breza 33 boda u sveukupnom poretku.

Po disciplinama selekcija sportista Rudnika Kakanj prvo mjesto je osvojila u malom nogometu, odbojci i stonomtenisu. Drugo mjesto u navlačenju konopa i šahu, dok su na šestoj poziciji završili takmičenju u pikadu.

rudarijada pehariSa peharima i osmjesima

Sva takmičenja su bila zanimljiva, a najviše interesovanja izazvali su malonogometaši i konopaši. Nogometna ekipa kakanjskog Rudnika je do finala odigrala tri teške utakmice, a prve dvije sa Zenicom i Bilom je dobila na penale. U finalnoj utakmici u regularnom vremenu nogometaši su bili bolji od tima Kreke rezultatom 1:0.
Navlačenje konopca je odmah poslije fudbala izazivalo najviše interesovanja i uzbuđenje. U ovoj disciplini konopaši Kreke su bili ne prikosnoveni, uz najviše kilograma imali su i najbolju tehniku, te su u finalu dobili Kaknjce sa 2:0.

Odbojkaški tim Kaknja je do prvog mjesta stigao, pobjedivši na ukupno četiri utakmice. Šahisti su na kraju turnira bili drugi sa 13 poena, dok je Kreka ispred njih imala 19. Naši stonoteniseri su iza sebe ostavili igrače svih sedam preostalih rudnika i na prvo mjesto zaposjeli ispred Kreke i Đurđevika.

Podjelom pehara i diploma završen je sportski dio ovog rudarskog druženja, a Rudarijadu je najavom sljedeće, naredne 2018. godine, u našem Rudniku i Kaknju zatvorio predsjenik Samostalnog sindikata radnika Rudnika Federacije BiH Sinan Husić. (A.Zekić)