Zadnje novosti ...

Demantij navoda o krađi uglja

03.11.2017. - Ni vagoni ni ugalj nisu iz našeg Rudnika

vagoninastaniciVagoni na Željezničkoj stanici  znatno se vizuelno razlikuju od  vagona Rudnika Kakanj

Na portalu avaz.ba u četvrtak 02. novembra 2017. godine objavljen je video snimak krađe uglja sa vogona na željezničkoj stanici Kakanj, a koja se dogodila u srijedu 1.11.2017. godne oko 16,00 sati. Kao popratnki tekst uz video je objavljeno da je „ vlasnik uglja "99 posto Rudnik mrkog uglja (RMU) Kakanj", s obzirom da su vagoni, sa kojih je ukraden ugalj, izašli sa površinskog kopa i dalje bi trebali ići na separaciju“.

vagonirudnikaOvako izgledaju vagoni Rudnika Kakanj, koji  prolaze kroz Željezničku stanicu Kakanj bez zadržavanja

Demantujemo navode iz teksta jer vlasnik uglja nije Rudnik Kakanj. Vagoni sa kojih je ukraden ugalj nisu izašli sa Površinskog kopa.
Rudnik mrkog uglja Kakanj ima vlastiti željeznički transport, vlastite vagone, vučnu i manevarsku lokomotivu, vlastitu ranžirnu stanicu za manevrisanjem vagonima i koristeći ova sredstva utovar i transporet uglja obavlja samo prolazeći jednim od kolosijeka kroz prostor Željezničke stanice u Kaknju. Bez zadržavanja jer koristi kolosijek koji je namijenjen za tu svrhu.
Vagoni Rudnika mrkog uglja Kakanj su obilježeni znakom JP Elektroprivreda BiH ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj. Nijedan od vagona Rudnika Kakanj na dan kada je nastao snimak i kada je izvršena krađa nije se nalazio na kolosijecima u prostoru Željezničke stanice Kakanj.

vrudnickivagonVagon koji se koristi za transport uglja iz Rudnika Kakanj