Zadnje novosti ...

Sjećanje na poginule rudare

07.06.2018. - Cvijeće položio i Bakir Izetbegović

spomenikjutro

Tradicionalno sjećanje na poginulih 128 rudara, 7. Juna 1965. godine u jami Orasi održano je na prostoru ispred spomenika poginulim rudarima, u jutarnjem terminu,  a isti dan u u večernjim satima cvijeće na spomenik poginulim rudarima položio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

I poslije 53 godine od rudarske nesreće u jami Orasi, kada je poginulo 128 rudara, građani Kaknja, porodice poginulih, radnici Rudnika, sjetili su se svih poginulih i odali im zasluženu počast. Dostojanstvena povorka uz zvuke Rudarske glazbe, tačno u deset sati, krenula je iz kruga Stare direkcije Rudnika prema spomeniku poginulih rudara. Na čelu povorke, bili su rudari sa vijencima, u radnim odijelima, zatim Rudarska glazba, a potom članovi porodica poginulih i građani Kaknja. Povorka je mirnim i laganim korakom, dok se u očima ljudi čitala tuga stigla do spomenika gdje su prvo položena tri vijenca: jedan u ime porodica poginulih rudara i Fonda 7.juni. Drugi u ime Sindikata radnika Rudnika Kakanj i treći u ime Uprave ovog ugljenokopa. Zatim je cvijeće položio načelnik Općine Kakanj Nermim Mandra. Potom  je položeno cvijeće u ime Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj te učenika osnovnih škola.

spomenikbakir

Isti dan, u večernjim satima cvijeće je na spomenik poginulih rudara položio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Učinio je to u okviru ranije planirane posjete Kaknju i prisustva iftaru na stadionu FK Rudara gdje se okupilo više hiljada ljudi. Uvažavajući veliku rudarsku žrtvu, kako je sam rekao, u gradu rudara i radnika, Izetbegovićeva posjeta je  i počela dolaskom u krug stare direkcije Rudnika i polaganjem cvijeća na spomenik poginulih rudara.

Podsjećamo, od posljedica eksplozije metana u jami Orasi, 7. Juna 1965. godine poginulo je 128 rudara. Od tada do danas prošle su 53 godine i održana su 53 komemorativna sjećanja. Svi članovi porodica poginulih rudara imali su adekvatnu novčanu i svaku drugu pomoć iz fonda „7.juni 1965.“ koji od formiranja nikada nije prestao da radi.