Obilježavanje Dana rudara

akademijadanruvelikaFoto Arhiv/Detalj jedne od akademija održane povodom Dana rudara

Organiziraju se događaji u skladu sa mjerama sprječavanja širenja korona virusa kojima može prisustvovati maksimalno na otvorenom i zatvorenom prostoru do 30 osoba.

Povodom Dana rudara 21. decembra, u ponedjeljak će biti održano tradicionalno sjećanje na poginule rudare, i to na platao ispred spomenika poginulih rudara. Vijence i cvijeće, biće položeno u ime porodica poginulih rudara, uprava Elektroprivrede BiH i Rudnika Kakanj, Rudničkog odbora sindikata i Saveza samostalnih sindikata radnika zaposlenih u rudnicima uglja Federacije BiH. Cvijeće i vijence će položiti i zavanične delegacije i građani Kaknja, koji to na ovaj dan žele uraditi u okviru programa za obilježavanje Dana rudara.

Svečana akademija koja se već dvije decenije održava uvijek u isto vrijeme i na isti datum, 21. decembra, biće realizovana emitovanjem tv snimka akademije i u online prjenosu posredstvom NTV IC Kakanj. Na ovu svečanost pozvano je 30 osoba, uključujući domaćine i goste, a u programu će nastupiti orkestar Rudarske glazbe. Radnicima godine u pratećim djelatnostima,površinskoj i podzemnoj eksploataciji uglja biće dodjeljena priznanja i novčana nagrada.TV snimak je na program NTV IC na rasporedu u 18:00 sati, a online prijenos u 13:00 sati na linku https://www.facebook.com/NtvIcKakanj

Rudnički odbor sindikata, sa pogonskim sindikalnim aktivistima, organizirao je posjete svim penzionisanim radnicima tokom ove godine. Umjesto okupljanja na jednom, mjestu, kako je to do sada bilo, ovoga puta su obavljene posjete na 87 adresa i svim penzionisanim su uručeni tradicionalni pokloni sa obaveznim ručnim satom.

U gradskoj galeriji, na Dan rudara, 21. Decembra. Već od 10:00 sati, biće otvorena izložba slika „100 godina rudarenja“ sa motivima iz rada rudara u podzemnoj eksploataciji uglja autora Ešrefa Muratovića Bubija iz Breze.