Sjećanje na poginule rudare

016

U spomen parku poginulih rudara, održano je komemorativnom sjećanju na 128 stradalih rudara u nesreći iz 1965. godine.
Danas je i 54 godine poslije, održano je komemorativno sjećanje na poginule rudare u jami Orasi. Prije više od pola stoljeća 7. Juna 1965. godine u Rudniku mrkog uglja Kakanj poginulo je 128 rudara. U 117 godina neprekidnog egzistiranja Rudnika, bila je ovo nesreća sa najviše žrtava.

Više stotina građana Kaknja, među kojima su bili i članovi porodica poginulih rudara, nekoliko preživjelih iz ove nesreće, predstavnici boračkih organizacija te zvaničnici iz političkog i privrednog života Općine Kakanj, članovi Uprave, Sindikata i Fonda „7. Juni 1965“ Rudnika Kakanj, danas u 10,00 sati prisustzvovali su tradicionalnom sjećanju na poginule u tadašnjoj eksploziji metana.

Na postament spomenika poginulim rudarima, vijenci i cvijeće su položeni u ime porodica poginulih, Fonda „7. Juni 1965“, u ime Rudničkog odbora sindikata i Uprave Rudnika Kakanj. Cvijeće su položili i načelnik Općine Kakanj, predsjednik organizacije šehida i poginulih boraca Općine Kakanj i delegacija Udruženja penzionera Općine Kakanj.

KakanjLive