Rudnik izvršava poreske obaveze

sead_imamovic_06

Posljednje tri godine izmireno više od 47 miliona poreskih obaveza. Izmireno je i oko 12 miliona zaostalih obaveza. Međutim stari dugovi, opterećuju poslovanje jer iznose oko 70 miliona maraka.

Vlada Federacije BiH, Elektroprivreda BiH i Sindikat rudara, postigli su 12.09.2019. dogovor o deblokadi računa u rudnicima Zenica i Breza. Rudari su prekinuli štrajk. Očekuje se da zaključci, doneseni o uplatama i deblokadi računa, budu realizovani , nakon čega bi Sindikat povukao odluku o generalnom štrajku koji je najavljen za 13. septembar.

Tragom posljednjih događanja u federalnim rudnicima uglja, NTV IC Kakanj, je od prvog čovjeka Kaknjskog rudnika, tražila izjavu o izvršavanju poreskih obaveza.

Vršioc dužnosti direktora Rudnika Kakanj, Sead Imamović, sa direktorom Porezne uprave Federacije BiH, razgovarao je u julu mjesecu ove godine. Na osnovu tog razgovora i pregleda o izvršavanju poreskih obaveza, direktor Imamović je za informativni program NTV IC Kakanj, dao sljedeću izjavu:

- Rudnik mrkog uglja Kakanj trenutno izmiruje svoje obaveze. To podrazumijeva tri posljednje godine, od 2016. do 2019. godine Rudnik je po osnovu poreza i doprinosa za PIO, za zdravstvo i nezaposlenost uplatio 47.937.000 KM. U istom periodu uplaćeno je 12.991.000 starih obaveza i to iz perioda od 2009. do 2015. godine. Proizilazi da je Rudnik Kakanj u posljednje tri godine uplatio 60.930.000 KM poreza i doprinosa. To nam omogućava korištenje zdravstvenih usluga, kreditnu sposobnost i rejting kada je u pitanju odnos Porezne uprave prema rudnicima koji redovno izmiruju i rudnicima koji ne izmiruju svoje obaveze.

Međutim Rudnik Kakanj nije bez dugovanja i poreskih obaveza iz ranijh perioda, a o tome je direktor Imamović rekao:

- Rudnik Kakaknj nije bez obaveza. Iz perioda od 2009. do 2015. godine, uplaćen je iznos od 47 milioina KM. Ostao je dug u iznosu od 71 milion i 207 hiljada maraka. Nema prostora za likovanje niti za komoditet. Stav Uprave i Sindikata je da podržavamo rudare obzirom na uslove rada. Zaštita i sigurnost su zbog prirode posla uvijek upitne. Iz tih razloga mi podržavamo rudare i u oviom teškim trenucima solidarišemo se s njima. Obzirom na blokade računa u drugim rudnicima, u Rudniku Kakanj trenutno ne dolazi u pitanje da se blokira račun i nemamo smetnju za redovno poslovanje. Naravno to podrazumijeva red, rad i proizvodnju. Način na koji se možemo izvući iz ove krize jeste ispunjenje plana, kvantitativno, naravno i kvalitativno, tako da možemo servisirati tekuće obaveze i naravno isplata ličnog dohotka na dolazi u pitanje, a ni ostalih nadležnosti koje imaju uposlenici Rudnika Kakanj.