Slovenci u trodnevnoj posjeti

slovenci3veli
Članovi udruženja rudara OZE (Obnovljiva zelena energija) iz Trbovlja i učenici Gimnazije ovog rudarsko-slovenskog grada, gosti su Slovenskog udruženja građana „Jožef Špringer“ iz Kaknja
Gosti iz Slovenije u Kakanj su stigli danas, a u prostorijama Slovenskog udruženja građana „Jožef Špringer“ dočekali su ih i pozdravili domaćini zajedno sa predstavnicima kaknjske gimnazije „Muhsin Rizvić“. Riječ je o uzvratnoj posjeti, nakon što su ove godine, krajem marta, u Trbovlju boravili kakanjski gimnazijalci. Posjete se realiziraju u okviru projekta “Međukulturalni dijalog mladih do novih spoznaja”, uz podršku Ureda vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu, Slovenske iseljeničke matice, Općine Kakanj i Rudnika Kakanj.

Prvog dana boravka, delegacija iz Trbovlja i delegacija Rudnika Kakanj, položile su cvijeće na spomenik poginulih rudara. Time je zvanično počela posjeta Kaknju i ne slučajno na taj način. Rudari su obilježili život i Kaknja i Trbovlja, a poznato je da su među prvim rudarskim stručnjacima i radnicima u Kakanj još na početku prošlog stoljeća upravo dolazili Slovenci.

slovencipolazucvijeceZatim su gosti sa svojim domaćinima, nastavili šetnju glavnim kakanjskim ulicama, Rudarskom i ulicom Alije Izetbegovića, poslje čega su posjetili Muzej Kaknja. Planirana je i trosatna posjeta Kraljevoj Sutjesci u okviru koje će gosti iz Slovenije obići jednu od najstarijih džamija u BiH, džamiju Sultana Mehmeda II El Fatiha i Franjevački samostan. Po povratku učenici kaknjske gimnazije će biti domaćini svojim vršnjacima, koji će ovaj boravak provesti u njihovim domovima.

slovenci2velika

Poseban interaktivni program planirana je drugog dana. Gosti će se podijeliti u dvije grupe: rudarsku i školsku. Rudarska grupa će posjetiti Rudnik mrkog uglja Kakanj, na prijemu kod direktora Rudnika Seada Imamovića, a zatim će posjetiti Pogon Haljiniće. Školska grupa će posjetiti gimnaziju „Muhsin Rizvić“, gdje će biti održan okrugli stol na temu: - Šta nas spaja? Planirano je u školskom dvorištu zasaditi drvo prijateljstva.

Tokom trodnevnog boravka 35 građana Slovenije, iz Trbovlja neće samo boraviti u Kaknju. Planirano je da drugog dana, poslijepodne posjete glavni grad BiH, ambasadu Slovenije i Baščaršiju, a u subotu 26. oktobra obiđu Arehološki park „Ravne 2“ u Visokom.