Iftar na PK Vrtlište

U petak, 15.03.2024. godine, na Površinskom kopu Vrtlište Rudnika mrkog uglja “Kakanj”, Medžlis islamske zajednice Kakanj u saradnji s Upravom Rudnika organizovao je iftar za rudare u površinskoj eksploataciji. Pokrovitelj iftara je Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, Osnovni odbor Kakanj.

Iftaru su prisustvovali glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kakanj mr. Zakir ef. Ljubović i predstavnik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Cihan Nas.

“Osjetio sam dostojanstvo i radost kod naših rudara na Površinskom kopu. Sa mnom je bio i hafiz, predstavnik Diyaneta iz Turske. Rudari su bili jako srdačni i zahvalni na našem dolasku. Posebno su iskazali radost zbog posjete uvaženog hafiza. Obradovalo me kada sam ušao u prostoriju i vidio da se tu nalazi preko 70 rudara koji su nakratko zaustavili smjenu i svoje radne zadatke, preuzeli svu organizaciju oko iftara, čestito i odgovorno se brinuli da sve prođe u najboljem redu. Posebno me je oduševio upravnik svojim pristupom, dočekom i načinom organizacije, a da pri tome radni zadaci nisu trpjeli. Čak je rečeno da će se taj dan učinci radnika i povećati zbog pričinjenog im zadovoljstva, bez obzira na znatno veći napor koji će morati uložiti. Zaista sam se osjećao lijepo i zadovoljno u jednoj radnoj atmosferi u našoj proizvodnoj firmi, kičmi razvoja Kaknja, u kojoj Uprava i radnici funkcionišu kao jedno tijelo, dogovaraju kada treba raditi ali i kada treba iftariti. Prijatno sam iznenađen opremljenošću i čistoćom mesdžida i abdesthane, ovakve uslove nemaju ni pojedini džemati”, ističe svoje utiske glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kakanj mr. Zakir ef. Ljubović te dodaje: “O ovom iftaru pričam gdje god se pojavim, imao sam potrebu da se zahvalim i direktoru Rudnika, što sam telefonski i učinio. Kao vjernik sam se osjećao jače među tim ljudima koji svakodnevno proizvode ugalj za naše egzistencijalne potrebe proizvodnje struje. U planu mi je posjetiti i rudare u podzemnoj eksploataciji, što ću s direktorom dogovoriti u toku mjeseca ramazana.”

Vršilac dužnosti direktora Iso Delibašić se u ime Uprave zahvalio pokrovitelju iftara, Medžlisu islamske zajednice Kakanj na čelu sa glavnim imamom i upravniku pogona Vrtlište. “Posebno me raduje kada se našim rudarima ukazuje poštovanje koje zaista zaslužuju. Ova lijepa gesta je za svaku pohvalu i zaista s poštovanjem i zahvalnošću gledam na one one koji su učestvovali u organizaciju iftara za naše vrijedne radnike. Uvijek ću podržati poštenje, ljudskost, dobronamjernost, druženje i zajedništvo jer sve dok s tim manirima pristupamo životu i radu, svima će nam zasigurno biti mnogo bolje. Želio bih se još jednom iskreno zahvaliti glavnom imamu Zakir ef. Ljuboviću, kakanjskom Merhametu i upravniku pogona Edinu Muminoviću na organizaciji iftara”, kaže se u saopštenju direktora Ise Delibašića.

Nakon iftara, rudari su zahvalili svim zaslužnim za organizaciju i nastavili sa radnim zadacima i obavezama.