Ministar odbrane BiH Zukan Helez u posjeti RMU Kakanj

Danas je Rudnik mrkog uglja Kakanj posjetio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez, praćen šefom svog Kabineta Salkom Bebom i savjetnikom Mirzom Ahmetovićem.

Visoku delegaciju primili su direktor RMU Kakanj Iso Delibašić, quality manager Adi Kubat, predsjednik Sindikata radnika Rudnika Abdel Fazlić i koordinator posjete Sanel Šabanović.

Na sastanku  je bilo riječi o ostvarenim rezultatima poslovanja u ovoj godini, problemima s kojima je suočeno rukovodstvo Rudnika, kao i mjerama i aktivnostima koje se planiraju sprovesti u cilju stabilizacije poslovanja i doprinosa očuvanju energetskog sektora FBiH.

“U bilo kojoj odbrani, u bilo kojoj državi u svijetu jedan od najbitnijih resursa su energenti. Kakanj, Zeničko-dobojski kanton, uz Tuzlu i Tuzlanski kanton su najbitniji energetski bazeni u BiH. Jako je bitno da to vidim kako funkcionira i koji su problemi, šta treba da pomognemo i sa državnog i sa federalnog nivoa. Proizvodnja uglja je ključna jer bez dovoljno uglja nema ni dovoljno električne energije. Mogu reći da je stanje koje smo danas vidjeli optimistično i da je sanirano mnogo negativnih stvari koje su se u prethodnom periodu dešavale. Također smo upoznati sa pozitivnim procesima koji se dešavaju u ovom rudniku. Rudarstvo i energetika su jedan od ključnih pogona bh. ekonomije“, istakao je ministar Helez i izrazio zadovoljstvo što po prvi put nakon šest godina Rudnik posluje pozitivno i što se ulaže u mehanizaciju te što se i građani koji su napustili BiH prijavljuju na konkurse i žele se vratiti i raditi u RMU Kakanj.

Rudnik mrkog uglja Kakanj je ministru Helezu dodijelio zahvalnicu za nesebičnu podršku u radu i djelovanju.

Direktor Delibašić je od gospodina Heleza primio prigodan poklon s motivima Srednjovjekovne Bosne i simbolima multietičnosti Bosne i Hercegovine.

U svojoj izjavi povodom ove posjete, rekao je:

“Velika je čast i zadovoljstvo biti domaćin ovoj delegaciji s najvišeg, državnog nivoa. To samo potvrđuje činjenicu da je Rudnik Kakanj strateški jedna od najvažnijih kompanija za funkcioniranje elektroenergetskog sistema Bosne i Hercegovine. Rudnik Kakanj dao je ogroman doprinos tokom odbrane naše zemlje time što se u teškim trenucima ipak proizvodio ugalj i elektroenergetski sistem održavao stabilnim. I radnici našeg Rudnika dali su veliki doprinos odbrani Bosne i Hercegovine. Nažalost, neki od njih više nisu s nama, a neki su povrijeđeni. Rudnik Kakanj je nastavio tradiciju podržavanja njihovih porodica i iz godine u godinu djeca tih radnika se zapošljavaju u Rudniku Kakanj. Nadamo se da će kroz tekuće konkurse svi oni naći svoje mjesto u našoj kompaniji.

Tema današnjeg sastanka su, između ostalog, bile i putarine na dizel gorivo za vozila koja direktno ulaze u saobraćaj, o čemu smo i ranije javno govorili. Naime, odluka Vlade jasno glasi da vozila koja ne izlaze na javne puteve nisu dužna plaćati taksu na dizel gorivo u iznosu od 0,40 KM po litru. Rudnik Kakanj na godišnjem nivou potroši 2,5 do 5 miliona litara dizel goriva, što dovodi do milionskog iznosa troška. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje trebao je provesti odluku Vlade, ali to ni do danas nisu učinili. Sada smo iskoristili priliku da gospodina Heleza zamolimo da se na nivou na kom on djeluje u funkciji zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara iznađe rješenje. On je to obećao podržati i ja mu se ovim putem zahvaljujem.”