Ministar Šibonjić: „Da nema uglja i struje iz Kaknja, pitanje bi bilo da li bi naša privreda bila konkurentna“

U petak, 16.02.2024. godine, na inicijativu Uprave Rudnika mrkog uglja „Kakanj“ d.o.o. Kakanj,  održan je sastanak u Ministarstvu za privredu Zeničko-dobojskog kantona. U nastavku donosimo objavu s Facebook stranice ministra privrede ZDK.

Danas je u prostorijama Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona održan sastanak ministra Samira Šibonjića sa saradnicima i v.d. direktora Rudnika mrkog uglja Kakanj Ise Delibašića sa saradnicima.

Rukovodstvo Rudnika upoznalo je ministra Šibonjića s trenutnim stanju u Rudniku Kakanj s aspekta proizvodnje i budućih planova.

Inače Rudnik Kakanj ima zaključen ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine – mrkog uglja, i jedan je od važnijih privrednih subjekata u oblasti proizvodnje energije na području Zeničko-dobojskog kantona.

„Naš kanton dobrim dijelom osigurava energetsku stabilnost cijeloj Federaciji BiH. Uz Termoelektranu u Kaknju, Rudnik mrkog uglja Kakanj garant je energetskoj sigurnosti. Ova činjenica je još jedna u nizu koja ide u prilog našoj poruci da je Zeničko-dobojski kanton kičma privrede Bosne i Hercegovine. Da nema uglja i struje iz Kaknja, veliko bi pitanje bilo kako bi se naša privreda snalazila i da li bi bila konkurentna. O niskoj cijeni struje za domaćinstva u odnosu na one evropske da i ne govorimo“, kazao je ministar Šibonjić.

Naglašena je obostrana spremnost za unapređenje saradnje u narednom periodu.