Novosti iz Rudnika

Posljednji ispraćaj tragično stradalog rudara Asima Šehanovića

Ovih se dana velika tuga nadvila nad selom Rapatnica u općini Srebrenik. Tužni su rudari Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i svi koji su poznavali Asima Šehanovića, rudara Rudnika Kreka.

Asim Šehanović tragično je stradao 3. maja, u trećoj smjeni jame Mramor. Nakon odrona zemlje ostao je zarobljen na dubini od 170 metara, a njegovo je beživotno tijelo pronađeno tek nekoliko dana kasnije. Njegovo će ime ostati zabilježeno na predugom popisu onih koji su stradali zarađujući rudarski hljeb sa sedam kora.

U petak, 10.05.2024. godine, klanjana je dženaza i obavljen ukop na lokalnom mezarju Jasik. Tabut s posmrtnim ostacima tragično preminulog nosili su rudari.

Posljednjem ispraćaju kolege komorata prisustvovala je i delegacija Rudnika mrkog uglja “Kakanj”, predvođena direktorom Isom Delibašićem, tehničkim direktorom, pomoćnicima i radnicima te predsjednikom Sindikata RMU Kakanj.

Pored velikog broja građana, kolega, prijatelja i članova porodice,  u tužnoj povorci bili su i ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, predstavnici Uprave JP Elektroprivreda BiH na čelu s direktorom Sanelom Buljubašićem te predstavnici Saveza sindikata radnika rudnika FBiH na čelu s predsjednikom Sinanom Husićem.

Bosanski rudari su i ovom prilikom pokazali svoju poslovičnu solidarnost. Četa za spašavanje je nekoliko dana neumorno tragala u nadi da će Asima pronaći živog, ali su njihove želje i molitve ostale neuslišene.

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, vladajućeg društva i rudnika uglja u Federaciji ponudili su riječi utjehe i podrške porodici i prijateljima. Želje su nam svima iste, da se više nikada ne dogodi ni najmanja nesreća, a posebno ne neka sa smrtnim ishodom.

Tragedija koja se dogodila je opomena svima. Svi u okviru svojih nadležnosti trebaju poduzeti mjere kako bi rad u rudnicima bio sigurniji i humaniji, a uslovi bolji. Rudarstvo je oduvijek okosnica razvoja privrede u našoj zemlji, a rudari u zalog tome daju svoje zdravlje i živote i to će tako biti sve dok se ugalj kopa na ovim prostorima.