Rudari na svoj dan imaju razloga konačno biti sretni, dobili su veće plate i veći topli obrok

U naselju Husino nadomak Tuzle od 21. do 28. decembra 1920. godine organiziran je otpor rudara Rudnika Kreka protiv nasilja državne vlasti u toku generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine. Pokrenuta je zbog vladinog kršenja sporazuma o visini naknada, ali i odluke o deportaciji rudara iz Slovenije, koji su radili u Kreki.

Sve je počelo štrajkom, a završilo oružanim sukobom u kojem je učestvovalo okvirno sedam hiljada rudara s područja sela Lipnica, Morančani, Par Selo, Petrovice i Husino. Od tada se 21. decembar obilježava kao Dan rudara, a na ovaj datum rudari ukazuju na položaj u kojem djeluju.

Poseban program upriličen je danas u rudniku Mramor nadomak Tuzle, a pored rudara su mu prisustvovali predstavnici Vlade Federacije BiH te Elektroprivrede BiH u čijem koncernu se i nalazi navedeni rudnik.

Na svoj ovogodišnji dan rudari imaju razloga za slavlje jer je potpisan kolektivni ugovor na osnovu kojeg dolazi do lineranog povećanja plata. U odnosu na onu iz maja prošle godine, sa tadašnjim uvećanjem na 230 sada se došlo do iznosa od 350 maraka. Rudari su dobili i uvećanje toplog obroka te će on od 1. januara iduće godine umjesto 14 KM iznositi 17 maraka.

“Naše opredjeljenje je jedinstveno, moramo podići proizvodni rezultat na viši nivo, odnosno mi u rudnicima odraditi svoj dio posla, u Elektroprivredi BiH svoj, a federalne institucije pružiti podršku da svi zajedno učinimo energetski sektor stabilnijim. Na terenu imamo uslove za to i nemamo pravo ne iskoristiti ih”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić je istaknuo da borba rudara koja je počela 1920. godine zapravo nikada nije prestala. Naglasio je da je 80 posto proizvodnje električne energije naslonjeno direktno na termoblokove, a bez adekvatnog rada u rudnicima energetski sektor može biti ugrožen.

“Nadam se da ćemo današnjim činom potpisivanja kolektivnog ugovora te uz suglasnost rudnika, sindikata i rudara uspjeti završiti 2024. godinu sa tonama uglja izvan planiranih, a ne da nam bude u pitanju nedostatak”, naveo je Buljubašić, istaknuvši da Rudnik uglja Kreka, kao najveći u koncernu ovu godinu neće završiti sa ispunjenim planom, ali da je u proteklom periodu došlo do povećanja iskopanih količina te rude.

Federalni premijer Nermin Nikšić ističe da potpisivanje kolektivnog ugovora predstavlja “pruženu ruku” vlade na čijem se čelu nalazi. Naglašava da je vrlo važno stvarati bolje uslove za rad rudara.

“Kolektivni ugovor nije jednostran, pored prava on podrazumijeva i određene obaveze. Nadam se da u idućem periodu nećemo doći u situaciju da moramo kupovati ugalj izvan koncerna te da će naši rudari proizvoditi to”, poručio je Nikšić.

Kolektivnim ugovorom je utvrđeno i to da se osnovna plaća radnika uvećava za rad noću za 50 posto neto satnice, isto koliko i za prekovremeni rad, kao i rad u dane praznika koji su po zakonu neradni, a za rad na dan sedmičnog odmora 30 posto neto satnice.

klix.ba